Uzbekistan

Cea mai populată tară din Asia centrală, Uzbekistan, este alături de Liechtenstein, din Europa, singura din lume total înconjurată de alte tări interioare, fără iesire la mare si este mărginită de statele ale căror denumire se încheie în “-stan”: Afganistan, Kazahstan, Tadjikistan si Turkmenistan. Este situată pe malurile Mării Aral, întindere de apă pe care o împarte cu Kazahstanul.

În urma declaratiei de independentă din 1991, moment în care Uzbekistanul s-a separat de Uniunea Sovietică, statul asiatic a căutat să-si mărească potentialul turistic, mândrindu-se cu adevărate comori naturale, istorice, arheologice si arhitecturale. Activitatea turistică variază de la explorările în aer liber a frumoasei regiuni montane, până la descoperirea istoriei sale bogate. Oaze de civilizatie, precum Samarkand, Bukhara sau Khiva au fost odinioară importante puncte comerciale de-a lungul Drumului Mătăsii, ce lega lumea vestică de cea estică si sunt printre cele mai vechi orase din lume.

Capitala Taskent este principalul portal de acces în Uzbekistan si chiar dacă a făcut parte din acelasi drum al mătăsii, este adesea ignorată de turisti, în favoarea centrelor turistice istorice, precum Samarkand. Asezarea, listată acum de UNESCO între obiectivele protejate, are 2.750 de ani vechime si a fost cea mai grandioasă din partea centrală a Asiei. Se mândreste cu cele mai spectaculoase peisaje urbane din regiune, din Piata Registan.

În perioada recentă Uzbekistan a răcit relatiile diplomatice cu tările vestice, închizând baza aeriană americană folosită în operatiunile din Afganistan după atacul asupra WTC în 2001. A ales, în schimb, o apropiere de China, India si Rusia, ca urmare a insistentelor puterilor vestului, de a ancheta masacrul de la Andijon din 2005. Ospitalitatea uzbekă însă, nu se poate pune la îndoială, vizitatorii fiind deseori coplesiti de ofertele de ceai sau vodcă, tratati într-o reală festivitate de splendoare arhitecturală în această republică central asiatică, istorică si intrigantă.

Rebuplica Uzbekistan este situata in Asia Centrala, invecinata la nord si vest cu Kazahstan, la est cu Kargazstan si Tadjikistan, iar la sud cu Afganistan si Turkmenistan.Tara, cu o suprafata de 447.400 kmp. si o populatie de peste 21 milioane de locuitori, are capitala si cel mai mare oras la Taskent, un oras cu peste 2 milioane de locuitori din care 70% sunt uzbeci.

Republica Uzbeca a fost creata in anul 1924 din fosta Turkestan, declarandu-si independenta fata de URSS in anul 1991 si a devenit membru ONU in ianuarie 1992.

Majoritatea populatiei este de religie musulmana sunni.

In partea de vest a tarii se afla lacul Aral care este inconjurat de regiuni joase. Cel mai mare rau al tarii este Amu Daria (Amudarja). Pentru imbunatatirea irigatiei exista planuri de deviere a a apei din raurile Siberiei in Lacul Aral, in prezent secat. Muntii din partea de est a tarii sunt terminatii ale lanturilor muntoase Tien San si Pamir.

O mare parte a teritoriului tarii este format din desert, oazele acestuia devenind centrele principale de populatie.

In Tashkent capitala Uzbekistan’ului se poate observa diversitatea arhitecturala, constructii in stil Sovietic, cladiri impunatoare moderne precum si moschee vechi si case traditionale.

Barak Khan Madrassa este un Seminar Islamic din sec.16, aici fiind si sediul Mufti’ului Sunit din Asia Centrala.

Bazarul Chorsu este un loc faimos de unde se pot cumpara produse artizanale, instrumente muzicale, fructe si legume.

Vechiul oras- acest oras muzeu ofera vizitatorilor cea mai bogata colectie de arhitectura Islamica din lume.

Khiva este un oras aflat sub protectia UNESCO, unde strazile inguste si monumentele arhitecturale din zona Ichon-Kala te situeaza in timpuri demult apuse.

Sarai’ul Tash Hauliu, Cetatea Kunya Ark si Moscheea Djuma care se afla in mijlocul zonei Ichon-Kala si este cunoscut mai ales dupa cele 100 de coloane din lemn ale sale.

Bukhara pastreaza centrul istoric al orasului, unde se afla piscina Lab-i-Hauz, Divan-Begi Madrassa si magnifica Moschee Kalyan cu impresionanta sa Minareta inalta de 47 m datand din sec. 12.

Sitora Mohi Hosa este resedinta de vara a ultimului Emir, cu decoratiunile sale interioare, o enorma sala de banchete, o mare colectie de costume si argintarii precum si exponate chinezesti Ming.

Fortareata Ark, o constructie antica din sec.1 DH., reprezentativa pentru Bukhara, ramasa aproape neschimbata in fata timpului, Mausoleul Ismail Samani datind din sec.9-10 DH, cripta ce a fost construita impotriva legilor religiei Islamice.

Obiectivele turistice cu importanta religioasa din Bukhara: Necropola Chor Bakir si Mausoleul Bagautdin Nakshbandi sunt cele mai cunoscute locuri sfinte din Uzbekistan unde aproape in fiecare zi se pote vedea o multime de pelerini musulmani veniti din toata Asia Centrala.

In satul Gijduvan se afla atelierul unui artist Uzbek de ceramica traditionala.

La Nurata se poate practica o plimbare pe camile prin desertul Kizil Kum, si admira Lacul Aiderkul din mijlocul desertului.