Lituania

 

O ţară mică, ascunsă într-un colţ al Europei, lângă Marea Baltică, Lituania este cea mai mare dintre statele baltice dar are cea mai mică linie de coastă. Atât suprafaţa, de aproape 65.000 kmp, cât şi populaţia, de aproximativ 3,4 milioane, sunt similare Irlandei. Lituania a fost ultima ţară din Europa ce a adoptat creştinismul, în 1387, dar prima ţară dintre fostele republici sovietice care şi-a declarat independenţa în 1990. Este plată de la început până la sfârşit, cu o mulţime de lacuri şi ape curgătoare prin care nu există nici crocodili şi nici şerpi periculoşi.

Există şi nenumărate păduri sau sate pitoreşti, iar populaţia are legături strânse cu natura înconjurătoare, mărturii ale acestui aspect fiind tonele de gunoi răspândite peste tot. Lituanienii sunt foarte buni jucători de baschet şi o naţiune cunoscută pentru exodul populaţiei spre ţările din vest sau în lumea nouă (America). Charles Bronson este un bun exemplu, unul dintre cei 15 copii ai unui lituanian de origini tătare. Pe scurt, Lituania este o ţară interesantă dar puţin ciudată.

Situată la confluenţa râurilor Neris şi Vilnia, capitala Lituaniei, Vilnius, este unul dintre cele mai vizitate oraşe din estul Europei. Oraşul vechi, o adevărată capodoperă barocă, a fost inclus pe lista obiectivelor protejate de UNESCO în 1994. Vilnius a fost numit o perioadă „Mica Romă”, „Atena nordică” sau „Ierusalimul nordic”. Aici se pot vedea aproximativ 40 de biserici şi diferite stiluri arhitectonice, clădiri autentice gotice, renaşcentiste, cu trăsături clasice ce au supravieţuit foarte bine în timp.

Vechiul Vilnius este micuţ şi cochet. Străzile înguste şi pasajele vă vor purta paşii în lumea grădinilor decorate cu flori, bisericilor şi a muzeelor. Călătoria poate incepe lde la „Poarta Aurorei”. Pictura miraculoasă şi graţioasă a sfintei fecioare Maria este atracţia credincioşilor din întreaga lume. Mergând mai jos pe strada Pilies şi trecând de primărie, veţi avea şansa să vizitaţi o multitudine de cafenele şi restaurante. Căutaţi Peretele Artiştilor cu mai mult de 100 de farfurii ornate în lemn, ceramică sau sticlă, ce conţin informaţii despre scriitorii autohtoni şi străini ce au văzut în Vilnius locul perfect pentru a scrie. Ascultaţi melodiile muzicienilor stradali pe măsură ce rătăciţi prin labirintul de străduţe.

O experienţă de vară de neuitat – freamătul mării şi nisip fierbinte – descoperiţi-le în oaza lituaniană, Istmul Curonian. Priviţi cât de repede vă acoperă vântul urmele paşilor pe nisip. Închideţi ochii şi simţiţi-vă liberi. Jean-Paul Sartre spunea în vizita sa aici, descriind perfect locul: „este ca şi cum ai sta la intrarea în paradis”. Peninsula îngustă şi alungită, spălată de apele Mării Baltice şi ale Lagunei Curoniene ne reaminteşte de un deşert. Lituanienii o numesc Kuršių nerija. A fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 2000, ca unul dintre cele mai frumoase peisaje naturale din Europa. Întinderea de nisip ce pătrunde molcom în mare cuprinde câteva sate pescăreşti pitoreşti, precum Juodkrantė, Pervalka şi Nida.

Juodkrantė merită vizitat pentru cheile şi debarcaderele sale, vechile vile restaurate cu stil şi casele pescarilor înconjurate de grădini. Colina Bâtlanilor (Garnių kalnas) este din apropiere este gazda uneia dintre cele mai mari colonii de bâtlani cenuşii din Europa. Nida se bucură de un număr mare de zile însorite pe durata anului. O caracteristică unică a acestui loc este prezenţa moriştilor de vânt (sau giruetelor) care au fost folosite pentru a marca apartenenţa ambarcaţiunilor de anumite sate. Urmaţi traseul de 2 kilometri Pardinis, ce începe de la Valea Tăcerii (Tylos slėnis) şi trece pe lângă farul din Nida, cel mai mare de pe coasta lituaniană. Traseul şerpuieşte până la punctul de observare de la Pardinis, o atracţie populară a Istmului Curonian. Aici puteţi observa Marea Baltică şi laguna, puteţi privi apusurile de soare şi simţi chimia unică a celor două întinderi de apă.

Rezervaţia Nagliai, un decor unic de dune mişcătoare, se întinde pe 9 kilometri – de la Juodkrantė la Pervalka. Istmul Curonian este o experienţă unică. Închiriaţi o vilă cochetă, petrecţi ceva timp la adăpostul natural împotriva vântului oferit de dune, înotaţi în valurile Mării Baltice şi încercaţi să gustaţi din peştele prins de pescarii locali: plătică, doradă sau ţipar. Vizitaţi Istmul Curonian şi veţi realiza de ce acest loc a devenit atât de popular pentru turişti.

Chihlimbarul baltic este numit piatră vie. Trei elemente sunt ascunse în interior – aer, apă şi pământ. De vreme ce în natură au avut loc atâtea schimbări, răşina copacilor crescuţi aici acum milioane de ani, a fost depozitată sub pământ şi scoasă la suprafaţă de apă. Apa mării a lustruit şi a finisat fiecare din bucăţile de răşină iar călătoria acestora, după ce au fost martorele multor secrete ale istoriei, a fost spălate pe ţărm până în zilele noastre.

Locuitorii litoralului lituanian au creat o grămadă de poveşti şi legende despre originea chihlimbarului. Una din ele spune că toate bucăţile de chihlimbar sunt rămăşiţe ale castelului zeiţei nemuritoare Jūratė, ce locuia în mare. Castelul a fost distrus de zeul păgân al tunetelor şi al cerurilor Perkūnas, care a dorit s-o pedepsească pentru că s-a îndrăgostit de un muritor numit Kąstytis. Frumuseţea şi diversitatea chihlimbarului poate fi admirată la Muzeul de Chihlimbar Palanga. Instituţia s-a înfiinţat în 1963 într-un palat spaţios construit în 1897 pentru a servi ca reşedinţă bogatei familii nobile Tiškevičiai. Peste 4.500 de obiecte sunt expuse în 15 săli ale muzeului. Între cele mai interesante exponate găsite aici se enumără incluziunile de chihlimbar şi descoperirile arheologice. Nida, Palanga şi Vilnius dispun de galerii unde vă puteţi crea propriile decoraţiuni de chihlimbar.

Resorturile turistice lituaniene şi centrele spa oferă o varietate largă de servicii de calitate. Vă puteţi odihni în mijlocul naturii, respira aer proaspăt şi vă puteţi bucura de excepţionala atenţie a pricepuţilor terapeuţi, masaje relaxante, băi corective şi terapia unică cu chihlimbar. Specialiştii în sănătate vă vor aprecia starea medicală şi vă vor prescrie procedurile de reabilitare şi recreaţionale. Toate acestea se găsesc la preţuri absolut rezonabile. Lituania este faimoasă ca destinaţie a turismului medical. Druskininkai este cel mai vechi şi cel mai celebru resort dedicat sănătăţii din Lituania. Localitatea dispune de 7 izvoare de apă naturală şi o facilitate de tratament balneoterapeutic dotat cu cele mai moderne tehnologii.

Situată în Parcul Regional Buclele Nemunas, localitatea Birštonas a fost cunoscută pe suprafaţa întregului imperiu rus încă din secolul al XIX-lea, pentru facilităţile de staţiune balneoclimaterică. Procedurile relaxante şi destinderea în natură vă vor ajuta să vă recuperaţi. Centrele spa de aici folosesc băile de noroi şi apele minerale din izvoarele naturale ca remedii medicale. Oraşul Neringa, situat în pitorescul parc natural al Istmului Curonian, este un resort turistic internaţional prestigios. Proprietăţile sale excepţionale sunt determinate de natura unică înconjurătoare. În Neringa vă puteţi bucura de o recreere calmă şi un aer proaspăt, cu iz de răşină. Veţi fi încântaţi de plajele albe şi de traseu de ciclism lung de 50 de kilometri.

Localitatea litorală Palanga din Lituania oferă o varietate de proceduri medicale corective şi o multitudine de distracţii. Aici găsiţi un număr important de baruri, cafenele, cluburi de noapte şi cazinouri. Alegeţi să faceţi o călătorie în parcul palatului Tiškevičiai sau ascultaţi concerte sau poezie în timpul serilor liniştite de august.